Σελίδες

9/10/07

ΤΟ ΣΕΙΧ-ΣΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ!

Προκήρυξη γης GreenAttack Θεσσαλονίκης


ΤΟ ΣΕΙΧ-ΣΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ!
ΔΑS.O.S.: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ!



* 75 νεκροί
* 10 αγνοούμενοι
* 3.000 άστεγοι (σε Ηλεία, Αχαΐα, Κορινθία, Αττική)
* 1700 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς (δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή)
* 150 χωριά έπαθαν μεγάλες καταστροφές
* 12% των ελληνικών δασών κάηκε
* 2.688.340 στρ. κάηκαν
(Στοιχεία: Τα Νέα 29/8/2007 & Ελευθεροτυπία 29/8/2007, 2/9/2007)

Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός ενός καλοκαιριού κατά το οποίο - σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού - θα εφαρμοζόταν «νωρίτερα από κάθε άλλη φορά το Εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών». Κι όμως ! Για άλλη μια φορά, το περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή έπεσαν θύματα της αδιαφορίας του κράτους, της «τσιγκουνιάς» των κυβερνήσεων και της δίψας για κέρδος των επιχειρηματιών.
Γιατί, τί είναι αν δεν είναι αδιαφορία, το να μην υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι και δασολόγιο εν έτη 2007;
Τι είναι αν δεν είναι “τσιγκουνιά” το να συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο 800 πυροσβέστες και οι θέσεις τους να παραμένουν κενές;
Τί είναι αν δεν είναι κερδοσκοπία το να παραχωρούνται για οικοπεδοποίηση 2500 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών στη Ζαχάρω με πρόσχημα την «ανακούφιση» των πυροπαθών;

Δεν μπορούμε να τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη! Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τη θλίψη και την οργή μας σε διάθεση για οργάνωση και δράση: Για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα. Για να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται από το δασικό πλούτο της χώρας μας. Για να μην χτυπήσει αύριο η φωτιά και τη δική μας πόρτα.

ΣΕΙΧ-ΣΟΥ: Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ;

Στην πόλη μας, ζήσαμε το 1997 την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε σχεδόν τα 2/3 του δάσους του Σέιχ-Σου. 10 χρόνια μετά, το δάσος μας παραμένει απροστάτευτο με την αδιαφορία των κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης να οπλίζουν το χέρι μελλοντικών εμπρηστών.
Συγκεκριμένα:
- Η περίφραξη του δάσους δεν έχει καν ξεκινήσει, παρά την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου
- Το δάσος κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, αφού Δήμοι, Νομαρχία και Δασική Υπηρεσία αρνούνται να το καθαρίσουν πετώντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης.
- Μέσα στο δάσος, στην περιοχή της Εξοχής, έχουν ξεφυτρώσει ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, πάρκινγκ, εκκλησία, αναψυκτήρια.
- Η αναδάσωση, που έγινε με κινήσεις εντυπωσιασμού, σε μεγάλο βαθμό απέτυχε αφού φυτεύθηκαν υδροβόρα δέντρα που στη συνέχεια αφέθηκαν να ξεραθούν.

Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι η οικοπεδοποίηση.
Το μισό δάσος σήμερα κινδυνεύει :

- Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες βλέπουν το Σέιχ- Σου σαν ένα τεράστιο φιλέτο έτοιμο να γεμίσει από συγκροτήματα πολυκατοικιών και εμπορικά κέντρα.
- Τα σχέδια για νέο περιφερειακό και αυτοκινητόδρομους μέσα από το Σέιχ-Σου θα διαταράξουν το οικοσύστημα, τραυματίζοντας για άλλη μια φορά το δάσος
- Το Δημοτικό Συμβούλιο Πανοράματος ζήτησε το 2006 να αρθεί ο χαρακτηρισμός δασικής έκτασης 650 στρεμμάτων ως αναδασωτέας.
- Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητούσε με έγγραφό του το 2005 να εξαιρεθούν 580 στρέμματα δάσους από το πρόγραμμα
αναδάσωσης.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Όλοι αυτοί που στη θέση του δάσους βλέπουν οικόπεδα, μεζονέτες και αυτοκινητόδρομους δεν θα διστάσουν να ξαναβάλουν φωτιά στο Σέιχ-Σου. Και όλοι εμείς θα πληρώσουμε τις συνέπειες: Μεγαλύτερη ρύπανση του ήδη επιβαρυμένου αέρα της πόλης μας, πλημμύρες, αύξηση της θερμοκρασίας, αισθητική υποβάθμιση.

Προστατεύοντας το Σέιχ-Σου, δεν υπερασπιζόμαστε απλά κάποια δέντρα που κινδυνεύουν: Πάνω απ’ όλα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζούμε σε μια πόλη ανθρώπινη και βιώσιμη και όχι σε μια τσιμεντένια τερατούπολη. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι πριν είναι αργά. Μόνο η δική μας συλλογική δράση μπορεί να βάλει φρένο στην απληστία των κερδοσκόπων και την αδιαφορία της εξουσίας. Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας: Με πλατιές εκστρατείες ενημέρωσης, δυναμικές κινητοποιήσεις και πίεση στην τοπική και κεντρική εξουσία να απαιτήσουμε:
- Ούτε ένα μέτρο δάσους να μην αποχαρακτηριστεί. Να σταματήσουν τώρα οι διεκδικήσεις των δήμων και των οικοδομικών συνεταιρισμών.
- Το σύνολο του δάσους να γίνει δημόσια περιουσία. Να περιφραχθεί και να καθαριστεί από τα σκουπίδια και τη νεκρή βιομάζα.
- Να γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων ώστε το οικοσύστημα να επανέλθει με όσο το δυνατό φυσικό τρόπο στην αρχική του κατάσταση.
- Οι 5 Δήμοι που συνορεύουν με το Σέιχ Σου, να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα μέσα δασοπροστασίας και να οργανώσουν εθελοντικά προγράμματα περιφρούρησης και δασοπυρόσβεσης που να εμπλέκουν πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες.
- Να αυξηθούν οι δαπάνες για την προστασία των δασών.
- Να καλυφθούν άμεσα τα 7000 κενά στην Πυροσβεστική υπηρεσία. Οι πυροσβέστες πρέπει να μονιμοποιηθούν, να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να εξοπλιστούν με όλα τα σύγχρονα μέσα.
- Να γίνει χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα του «Αυτοματοποιημένου Συστήματος Αντιπυρικής και Αντιπλημμυρικής Προστασίας» που μπορεί να ανιχνεύσει μια φωτιά σε πραγματικό χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: