Σελίδες

11/1/08

Κάλεσμα στο 3ήμερο εκδηλώσεων «για να γίνει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου»

Θέμα: Κάλεσμα στο 3ήμερο εκδηλώσεων «για να γίνει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου»
1. Ημερομηνίες
2. Ποιο είναι το πρόβλημα με το χώρο του πρώην αεροδρομίου
3. Ποιοι συμμετέχουν στο 3ήμερο των εκδηλώσεων
4. Πού θα γίνει το 3ήμερο και πώς πάμε εκεί
5. Ποιο είναι το πρόγραμμα του 3ημέρου
6. Δυο λόγια για τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες


GreenAttackers και φίλοι,


Στις 18,19 και 20 Γενάρη
οι δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και άλλοι φορείς
οργανώνουν ένα 3ήμερο εκδηλώσεων
με το αίτημα: να γίνει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκστρατεία την οποία πρέπει όλοι να στηρίξουμε με τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του 3ημέρου.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το χώρο του πρώην αεροδρομίου

Το θέμα του Ελληνικού είναι από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στην Αττική, καθώς πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο 5.300 στρεμμάτων. Μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου, η πολιτεία υποσχόταν τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στο χώρο αυτό. Δεν άργησαν όμως πολύ να πάρουν πίσω τις υποσχέσεις τους... Σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί την τσιμεντοποίηση και την πώληση της μισής περίπου έκτασης (ένα κομμάτι του μάλιστα έχει ήδη χτιστεί και έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες). Οι κάτοικοι από την άλλη πλευρά, διεκδικούν την δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου (δέντρα) για το σύνολο των 5.300 στρεμμάτων.

Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου για ολόκληρο το λεκανοπέδιο (ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού) και ένα δημόσιο χώρο περιπάτου και αναψυχής για όλους τους πολίτες της Αττικής. Γι’ αυτό και η στήριξη και η συμμετοχή μας στο 3ήμερο εκδηλώσεων, που αποτελεί κομμάτι της «μάχης για το πάρκο Ελληνικού», είναι πολύ σημαντική. Τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τσιμεντοποίηση και ξεπούλημα του χώρου, μπορούμε να τα αποτρέψουμε μόνο αν συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις για το θέμα του πάρκου Ελληνικού και κάνοντας το θέμα γνωστό σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε. Με παρόμοιες κινητοποιήσεις είναι εξάλλου που κατάφεραν το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι του Ελληνικού και των γύρω περιοχών να κερδίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού - οι παραλίες είχαν περιφραχθεί, μεταξύ άλλων, από κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που ζητούσαν από τον κόσμο εισιτήριο για να έχει πρόσβαση στην παραλία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα και το ιστορικό της υπόθεσης του Ελληνικού διαβάστε την προκήρυξη της GreenAttack νοτίων προαστίων
http://green-attack.blogspot.com/2007/11/blog-post_4690.html. Η GreenAttack νοτίων προαστίων έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία για το θέμα του Ελληνικού από τον περασμένο Οκτώβρη.

Ποιοί συμμετέχουν στο 3ήμερο των εκδηλώσεων

Στο 3ήμερο αυτό συμμετέχουν πολλές οικολογικές οργανώσεις, κινήματα πόλης, πρωτοβουλίες και επιτροπές κατοίκων από διάφορες περιοχές της Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό πανεπιστήμιο, η ΕΛΜΕ νοτίων προαστίων, σύλλογοι Δασκάλων, το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ, το ΕΚΑ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και πολλοί άλλοι.

Η GreenAttack θα λάβει μέρος στο 3ήμερο
- με έκθεση του υλικού μας (όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν περίπτερο για έκθεση των υλικών τους)
- με συμμετοχή στις συζητήσεις
- με συμμετοχή στην δενδροφύτευση της Κυριακής
- και κάνοντας εκστρατεία τις προηγούμενες ημέρες (μοίρασμα φυλλαδίων, αφισοκόλληση, μάζεμα υπογραφών για το θέμα Ελληνικού κλπ) για να ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για το 3ήμερο και να συμμετέχει στις δραστηριότητές του
.

Πού θα γίνει το 3ήμερο και πώς πάμε εκεί

Το 3ήμερο θα γίνει στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (Δυτικό Αεροδρόμιο), στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση με το τραμ. Κατεβαίνετε στην 1η στάση Αγ. Κοσμά (του τραμ) και ακολουθείτε τις ταμπέλες που θα έχουν βάλει οι διοργανωτές.

Ποιό είναι το πρόγραμμα του 3ημέρου


(η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του 3ημέρου)

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου

10:00π.µ. δενδροφύτευση µε τη συµµετοχή σχολείων της περιοχής σε
χώρους του πρώην αεροδροµίου (συνάντηση στην είσοδο από τη µεριά του
γκολφ).
12:00µ.µ. µαθητική συναυλία µέσα στο χώρο του πρώην αεροδροµίου.
17:30µ.µ. – 21:30µ.µ. πρώτη µέρα επιστηµονικής διηµερίδας για το
Μητροπολιτικό Πάρκο στο κλειστό γήπεδο µπάσκετ του πρώην
αεροδροµίου (θα υπάρχει αντιπαράθεση των θέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις θέσεις των Δήμων, με επιστημονική τεκμηρίωση)

Σάββατο 19 Ιανουαρίου

10:00π.µ. – 18:30µ.µ. δεύτερη µέρα επιστηµονικής διηµερίδας για το
µητροπολιτικό πάρκο στον ίδιο χώρο.
18:30µ.µ.– 21:30µ.µ. συνέλευση φορέων και κινηµάτων για το
περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους στην Αττική, στον ίδιο χώρο.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου

10:00π.µ. δενδροφύτευση µε τη συµµετοχή φορέων και κατοίκων της
περιοχής σε χώρους του πρώην αεροδροµίου, τις οποίες το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να τσιμεντοποιήσει (συνάντηση στην είσοδο από
τη µεριά του γκολφ).
20:00µ.µ. συναυλία στο κλειστό γήπεδο του µπάσκετ στο πρώην
αεροδρόµιο. Οι καλλιτέχνες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ότι θα συμμετέχουν στην συναυλία είναι οι: Γιάννης Χαρούλης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Σκουλάς.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα (π.χ. εισηγητές στην επιστημονική διημερίδα κλπ) επισκεφτείτε την σελίδα των 4 δήμων που διοργανώνουν το τριήμερο:
http://www.koinidrasi.gr/

6. Δυο λόγια για τη συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες

Είναι καλό όποιος θέλει
- να συμμετέχει ενεργά στην δενδροφύτευση,
- να βοηθήσει στο περίπτερο της GreenAttack (θα κάνουμε βάρδιες)
- να μοιράσει υλικό της GreenAttack κατά τη διάρκεια του 3ημέρου
- να βοηθήσει στην εκστρατεία για δημοσιοποίηση του 3ημέρου την εβδομάδα που μας έρχεται
να στείλει ένα e-mail έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη κατανομή δυνάμεων και οργάνωση.

Σημειώνουμε ότι όλα τα παραπάνω «καθήκοντα» είναι προαιρετικά. Για να έρθει κάποιος στο 3ήμερο δεν χρειάζεται να δεσμευτεί για κάποιου είδους δουλειά. Μπορεί απλά να περάσει / να κάνει τη βόλτα του ή να δει επιτόπου αν και πού θέλει να συμμετέχει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φεβρουάριος 21, 2008 στο 9:37 π.μ.

bioannis

Σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού μια μερίδα ανίκανων ανθρώπων με τον Δήμαρχο παρέα τους, σχεδιάζουν να πάρουν απόφαση να γίνουν αμμοληψίες (αμμοληστείες) από τις αμμουδιές του Δήμου μας για να τις πάνε για μπάζα στην επέκταση του αεροδρομίου.

Θεωρούν όλους εμάς τους πολίτες του Θερμαϊκού “ιθαγενείς” και βλάκες, και νομίζουν οτι θα χάψουμε τις μανούβρες της εταιρείας που θέλει να κατασκευάσει την επέκταση του αεροδρομίου με υλικά που θα τις κοστίσουν όσο το δυνατόν φτηνότερα.

Τάζουν μαρίνες, εκβαθύνσεις στο “αλιευτικό καταφύγιο” (νοιάστηκε για τους ψαράδες η εταιρεία) και τα άλλα έργα που συγκεντρώνουν άμμο γύρω τους λόγω τραγικών λαθών στην κατασκευή τους. Τάζουν ακόμη και παραθαλάσσια συγκοινωνία προκειμένου να ληστέψουν την άμμο από τις γύρω παραλίες.

Ας μαζευτούμε στο Δημαρχείο απόψε στις 19:00 για να τους δίξουμε οτι δεν είμαστε ούτε “ιθαγενείς” ούτε βλάκες. Η “Επιτροπή αγώνα για τον Θερμαϊκό” καλεί κάθε νοήμονα και δημοκρατικό πολίτη να δηλώσει την αντίρρησή του σε αυτά τα σχέδια.

ΟΙ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ !!

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ
ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΤΕΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΖΑ ΟΙ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΛΗΣΤΕΙΑ !!!

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 19:00 (Διασταύρωση Περαίας)