Σελίδες

11/1/08

Δελτίο Τύπου της GreenAttack Βόλου για το θέμα της αερορύπανσης

Αερορύπανση – Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός!

Εμπαιγμός και κοροϊδία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Νομαρχία τους κατοίκους του Βόλου που αγωνιούν καθημερινά για την υγεία τους λόγω της τεράστιας αερορύπανσης της περιοχής.


Αμέσως μετά την τελευταία κινητοποίηση των κατοίκων του Παλιού Λιμεναρχείου, στις 15 Δεκέμβρη, η Νομαρχία ξεκίνησε μια προσπάθεια να ρίξει όλες τις ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια. Όχι ότι δεν έχουν και αυτοί πολύ μεγάλες ευθύνες αλλά η Νομαρχία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές. Γιατί όλοι γνωρίζουν πως είναι ευθύνη της Νομαρχίας η προστασία του περιβάλλοντος και ο έλεγχος της ΑΓΕΤ και των άλλων ρυπογόνων τοπικών βιομηχανιών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσίευσε πολύ σοβαρά στοιχεία για το μέγεθος της αερορύπανσης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και τοπικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές (όπως ο κ. Γουργουλιάνης) έκαναν δημόσιες εκκλήσεις για την άμεση λήψη μέτρων. Πάνω από όλα οι ίδιοι οι κάτοικοι, με πρώτους αυτούς του Παλαιού Λιμεναρχείου, απαίτησαν άμεση λύση. Απέναντι σε αυτούς είναι απαράδεκτη η στάση της Νομαρχίας που σαν «Πόντιος Πιλάτος» ρίχνει τα βάρη σε άλλους.

Είναι επίσης κοροϊδία τη μια μέρα ο κ. Νομάρχης, με βάση τα όσα είπε ο Συνήγορος του Πολίτη, να δέχεται ότι τα επιτρεπόμενα όρια της αερορύπανσης ξεπεράστηκαν 124 μέρες την τελευταία χρονιά, να καταγγέλλει την ΑΓΕΤ για παράνομη λειτουργία και να ζητά την παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας (εφημερίδα «Θεσσαλία» 15-25/12/07). Και την επομένη να πανηγυρίζει γιατί μειώθηκε η αερορύπανση («Θ» 7/1/08). Είναι εμπαιγμός!

Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση όλων των πολιτών πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν όλοι εμείς δεν απαιτήσουμε με δυναμικό τρόπο τη λήψη μέτρων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συσπείρωση και μαζική κινητοποίηση. Χρειάζεται να φτιαχτεί ένα μέτωπο επιτροπών κατοίκων, επιστημονικών φορέων (Ιατρικός Σύλλογος, πανεπιστημιακοί κλπ), περιβαλλοντικών οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων, συλλογικών φορέων (σωματεία, Εργατικό Κέντρο, φοιτητικοί σύλλογοι) που να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να απαιτήσει λύση του προβλήματος.

Ένα τέτοιο μέτωπο πρέπει πρώτα από όλα να απαιτήσει τη δημιουργία δικτύου σταθμών μέτρησης της αερορύπανσης που να ενημερώνει τεκμηριωμένα και καθημερινά. Για να πάψει η αβεβαιότητα. Το πιο σημαντικό όμως είναι η αυστηρή επιβολή περιβαλλοντικών μέτρων στις βιομηχανίες (με πρώτη την ΑΓΕΤ) και το λιμάνι που αποδεδειγμένα ρυπαίνουν. Αυτό σημαίνει έλεγχοι και πάνω από όλα σκληρά πρόστιμα. Γιατί τελικά όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως πρόκειται για τη ζωή μας.

Green Attack – ομάδα Βόλου, τηλ 6945891948 greenattack2007@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: