Σελίδες

21/10/08

ΕΝΑ “ΒΑΤΟΠΕΔΙ” ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κείμενο της Επιτροπής Κατοίκων των 40 Εκκλησιών

Πρόκειται για τριγωνική έκταση συνολικά περίπου 5 στρεμμάτων, στις 40 Εκκλησιές, μεταξύ των οδών Βιζυηνού, Μεσολογγίτη και Ελευθερών, ακριβώς μπροστά στην εκκλησία, που κατά μέγα μέρος ήταν ρέμα το οποίο μπαζώθηκε και ένα μέρος του καταπατήθηκε.

Ο χώρος συνολικά είχε χαρακτηριστεί από δεκαετίες ως χώρος πρασίνου. Το βορειοδυτικό μέρος του είχε παραχωρηθεί από την Πρόνοια το 1942 (!) για ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ (περίπου 1500 τμ) και άλλαξε στη συνέχεια δύο ιδιοκτήτες. Αποκρύπτοντας τον σκοπό της παραχώρησης, οι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν εκεί βιοτεχνικό κτίσμα. Η παρανομία αυτή, παραμένει έως σήμερα.

Ο αρχικός τίτλος παραχωρήσεως ήταν περίπου 1500 τμ και ο ιδιοκτήτης φαίνεται να αγόρασε (δεν είναι σαφές αν η αγορά αυτή ήταν νόμιμη) άλλα 200 τμ, σύνολο περίπου 1700 τμ. Σήμερα επιχειρεί να εμφανίσει 2150 τμ, έχοντας καταπατήσει τα επιπλέον τμ από το μπαζωμένο ρέμα.

Παραδόξως, κανείς (Δήμος, Νομαρχία, ΕΥΑΘ...) δεν ενοχλείται; Γιατί άραγε;

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκταση αυτή πάντα ήταν ρέμα και πρανή του ρέματος και ΠΟΤΕ δεν ήταν οικοδομήσιμη. Όταν τη δεκαετία του 50 την αγόρασαν, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΑΝ οικοδομήσιμη έκταση.

Παρά τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως χώρου πρασίνου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αδράνησε επί πολλά χρόνια και δεν αποζημίωσε τον ιδιοκτήτη για την απαλλοτρίωση. Ο κος Δήμαρχος έχει μια μόνιμη δικαιολογία... “Δεν έχουμε λεφτά”... Ούτε να βρει μπορούσε (δεν έψαξε ποτέ...), ούτε να εξοικονομήσει (είχε τις γνωστές «άλλες δαπάνες»...), ούτε να αποτανθεί σε άλλους φορείς, όπως π.χ. το ΥΠΕΧΩΔΕ (παρέλειψε...), ούτε να το ανταλλάξει με ίσης αξίας οικοδομήσιμη έκταση του Δήμου (δεν το σκέφτηκε...).

Στις ανταλλαγές είναι καλοί μόνο για να δώσουν φιλέτα και να πάρουν άχρηστα τεμάχια τύπου Βατοπεδίου. Για να πάρουν έκταση πάρκου 5 στρεμμάτων ΜΕΣΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν μπορούν... Ο δήμαρχος (που αποδεικνύεται μέγα ταλέντο στην τσιμεντοποίηση χώρων πρασίνου) λέγεται Παπαγεωργόπουλος πάντως....

Σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος ετοιμάζεται για πολυκατοικίες, αφού ο ιδιοκτήτης κατάφερε να παρακαμφθεί (αδιαφανώς και με παράξενη ανοχή από τους «αρμοδίους» φορείς, υπηρεσίες Δήμου και Νομαρχίας) ο αρχικός σκοπός της παραχώρησης (ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ) και να το κάνει οικοδομικά τετράγωνα, πετυχαίνοντας δικαστική απόφαση αποχαρακτηρισμού, ΧΩΡΙΣ παρουσία Δήμου (που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί ένα δημοτικό πάρκο) και περιοίκων (που φυσικά δεν ενημερώθηκαν από τον ιδιοκτήτη, αλλά παραδόξως ούτε και από τον Δήμο!). Δηλαδή το δικαστήριο σκόπιμα παραπλανήθηκε και αποφάσισε χωρίς να έχει στοιχεία για το ρέμα και το μπάζωμα, αλλά και τον αρχικό σκοπό παραχώρησης που ήταν η δενδροφύτευση. Ας σημειωθεί ότι η Πρόνοια επιβεβαίωσε ότι ο αρχικός σκοπός παραχώρησης δεν άρθηκε ποτέ, άρα ισχύει και σήμερα.

Παρά τα γεγονός της ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ του ρέματος, παρά τον ισχύοντα και ΣΗΜΕΡΑ σκοπό παραχώρησης (ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ), παρά τον νόμο που ορίζει ότι εκτάσεις πρασίνου μέσα σε πόλεις ΔΕΝ οικοδομούνται, το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (το γνωστό ΣΧΟΠ), στην Πολεοδομία, εισηγήθηκε θετικά για την τσιμεντοποίηση, εκτός από ένα μέλος του που μειοψήφησε. Η εισήγησή του είναι εγκληματικό μνημείο ξεπουλήματος χώρου πρασίνου. Επέδειξε μάλιστα ιδιαίτερη βιασύνη να προχωρήσει το θέμα (να χτίσει ο άνθρωπος...). Σε μια Ελλάδα που για νόμιμα και τίμια αιτήματα σε έχουν στο περίμενε για χρόνια, το ΣΧΟΠ στα γρήγορα έκανε ΚΟΥΡΕΛΙ την έννοια της Χωροταξίας.

Όλα τα παραπάνω είναι παράνομα, αλλά παραδόξως στην Ελλάδα του 2008 προχωρούν. Ας λέει ο νόμος ότι υπάρχουσες εκτάσεις πρασίνου μέσα στις πόλεις δεν μπορούν με κανένα τρόπο να οικοδομηθούν. Κάποιοι όμως καταφέρνουν να βρουν παράθυρα, με την ανοχή (;), συγκάλυψη (;), συνενοχή (;) των κατάλληλων δημόσιων φορέων. Η πίτα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ και αυτό ερμηνεύει πολλά.

Μετά την καταστροφική για τον χώρο αυτό πρασίνου εισήγηση του ΣΧΟΠ (ευτυχώς που μόνο «εισηγείται» και δεν αποφασίζει...), οι ελπίδες στράφηκαν στον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, να μην υπογράψει την τσιμεντοποίηση.

Οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες. Ο Νομάρχης (εντέχνως, διά του αντινομάρχη του) υπέγραψε την διάτρητη από κάθε πλευρά εισήγηση του ΣΧΟΠ.

Πίτα πάνω από 10 εκατομμύρια είναι αυτή βέβαια.... Κάποια σχέση θα έχει...

Τι να πει κανείς για τη στάση του Δήμου που 15 χρόνια τώρα αδράνησε και δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση του χώρου. Η ευθύνη του είναι τεράστια για την καταπάτηση του ρέματος και την επικείμενη τσιμεντοποίηση του χώρου πρασίνου. Ο Δήμος (Παπαγεωργόπουλος) ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ την τελευταία έκταση πρασίνου στο κέντρο των 40 Εκκλησιών. Και ο Νομάρχης (Ψωμιάδης) έβαλε και την ταφόπλακα με την υπογραφή του....
Να τους χαιρόμαστε! Και να θυμόμαστε ότι το χτίσιμο κάθε πράσινης γωνιάς που διασώθηκε μέσα στην πόλη είναι ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Και δυστυχώς μένει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...

Παρακαλούμε μην το πετάξετε. Όταν το διαβάσετε, δώστε το και σε άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: