Σελίδες

27/1/09

Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πάρκο Κύπρου & Πατησίων

Από χθες (26/01/09) το πρωί, όταν με αστραπιαία επιχείρηση ο Δήμος Αθηναίων έκοψε τα 45 δέντρα του πάρκου Κύπρου & Πατησίων (πολλά από αυτά αιωνόβια), για να χτίσει τριώροφο parking, οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Το συγκεντρωμένο πλήθος παρέμεινε στο χώρο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και δέχτηκε την άγρια επίθεση της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, από τις 11:30 το πρωί 2 διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ (οι οποίες στη συνέχεια έγιναν 4) προστάτευσαν την αποχώρηση των μηχανημάτων που έκοψαν τα δέντρα, απώθησαν τους κατοίκους που διαμαρτυρόταν και έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Σήμερα (27/01/09) οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο χώρο του πάρκου και προχώρησαν σε πορεία προς το δημαρχείο με σκοπό η επιτροπή πολιτών να συναντήσει κάποιον αρμόδιο και να παρουσιάσει τα αιτήματά της, που δεν είναι άλλα από την ακύρωση των σχεδίων για τριώροφο parking και την ανάπλαση του χώρου σε πάρκο υψηλού πρασίνου, όπως ήταν μέχρι προχθές. Στην πορεία βρέθηκαν περίπου 350 άτομα και τα βασικά συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «κάτω τα χέρια από το πάρκο», «το πάρκο ανήκει στο λαό».

Επισημαίνουμε ότι το δημαρχείο, μετά από «αγώνα» ετών, πήρε την περασμένη Παρασκευή (23/01/09) έγκριση από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου για την κοπή 12 δέντρων. Την κοπή των δέντρων είχε όμως απαγορεύσει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου καθώς και η Διεύθυνση Δασών Αττικής, πράγμα που σημαίνει πως ο Δήμος έδρασε εν γνώσει του παράνομα – άλλωστε η διαδικασία – εξπρές και η παρουσία της αστυνομίας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό.


Η GreenAttack Πατησίων κυκλοφόρησε από χθες το πρωί προκήρυξη για τα γεγονότα και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.


Παρακάτω ακολουθεί η προκήρυξη της GreenAttack για το θέμα αυτό:


Ούτε εκατοστό τσιμέντου σε χώρους πρασίνου!

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009 (6:00 το πρωί): Ο δήμος Αθηναίων με μια ξαφνική επιχείρηση τα χαράματα έκοψε και τα 45 δέντρα που υπήρχαν σε ένα μικρό πάρκο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου. Ο λόγος είναι η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. Την ευθύνη για το project αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμος και όχι κάποιος «κερδοσκόπος» ιδιώτης, όπως επίσημα και με πομπώδες ύφος δηλώνει σήμερα ο αντιδήμαρχος «πρασίνου» Ακριτίδης.


Το πάρκο

Το πάρκο «Κύπρου & Πατησίων» έχει έκταση 2.400 τμ. και είχε μέχρι σήμερα δεκάδες ψηλά αιωνόβια δέντρα. Το 1989 με τροποποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου (απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και αποφασίστηκε η δημιουργία Κέντρου Νεότητας, υλοποιώντας σχετικό αίτημα των κατοίκων του 6ου διαμερίσματος. Το Κέντρο Νεότητας τελικά δεν έγινε και στην έκταση παρέμειναν 45 δέντρα, μια μικρή όαση στην Κυψέλη, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης!

Σήμερα, ο Δήμος Αθηναίων προγραμματίζει τον χώρο για υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ. Το 2006 μάλιστα υπέγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία "Δομοτεχνική Τεχμική Τουριστική Α.Ε." με την οποία της παραχωρεί "τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση" του πάρκινγκ για 30 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, για να μπορεί να δικαιολογήσει τις επιδιώξεις του και να μειωθούν οι αντιδράσεις, ο Δήμος άφησε το πάρκο να μαραζώσει. Έτσι καθημερινά πάνω στο πάρκο παρκάρουν δεκάδες αυτοκίνητα ενώ οι υποτυπώδης παιδική χαρά στέκει ξεχαρβαλωμένη.

Οι δηλώσεις Ακριτίδη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με δηλώσεις του στο ρ/σ σταθμό «Στο κόκκινο» υπεραμύνθηκε των έργων τονίζοντας ότι τα δέντρα που κόπηκαν θα μεταφυτευτούν και θα προστεθούν και άλλα, πλησιάζοντας έτσι τα 150 - 170 μετά το πέρας του έργου. Τέτοιες υποσχέσεις όμως ξέρουμε όλοι από την πείρα μας ότι δεν υλοποιούνται ποτέ... Εξάλλου, εκτός κι’ αν το πάρκινγκ γίνει σε μεγάλο βάθος, πράγμα που σημαίνει και μεγάλος κόστος κατάσκευής (και κάθε ιδιωτική επιχείρηση κοιτά να περικόψει και όχι να αυξήσει τις δαπάνες της), δεν μπορούν από πάνω να φυτευτούν δέντρα, παρά μόνο θάμνοι και γκαζόν που δεν έχουν βαθιές ρίζες. Επίσης δεν αναφέρθηκε στην μόλις πε-ρυσινή απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου της Περιφέρειας, που δεν ενέκρινε την κοπή των δέντρων. Δεν αναφέρθηκε στις 3200 υπογραφές κατοίκων της περιοχής και τις τρεις μαζικές δενδροφυτεύσεις στον χώρο. Οι κάτοικοι είπε στηρίζουν τη δημιουργία parking βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών! Δεν είπε κουβέντα γιατί ενώ το έργο είναι νόμιμο και έχει τη στήριξη των κατοίκων η κοπή των δέντρων έγινε εν κρυπτώ, τα χαράματα και με την παρουσία αστυνομίας.

Ούτε εκατοστό τσιμέντου!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο δήμος δωρίζει στους ιδιώτες ελεύθερο χώρο για τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες. Επιβάλλει μάλιστα τις επιδιώξεις του μέσα στη νύχτα και με την παρουσία αστυνομίας! Το ιδιωτικό parking που θα «φυτρώσει» στην περιοχή ούτε τις πραγματικές ανάγκες στάθμευσης της περιοχής θα μπορέσει να εξυπηρετήσει (καθώς οι τιμές των ιδιωτικών πάρκινγκ δεν αστειεύονται), ούτε βέβαια θα αναπλάσει περιβαλλοντικά την περιοχή όπως ισχυρίζονται. Πάνω απ’ το parking δεν μπορεί να φυτρώσει πάρκο υψηλού πρασίνου, παρά μόνο θάμνοι και χαμηλή βλάστηση που δεν έχει την ίδια περιβαλλοντική προσφορά στην περιοχή με τα αιωνόβια δέντρα.

Απαιτούμε:

· να σταματήσουν τα έργα δημιουργίας parking
· το πάρκο να ξαναγίνει πάρκο υψηλού πρασίνου
· να απαγορευτεί η στάθμευση στο χώρο

GreenAttack Πατησίων
Τηλ. Επικοινωνίας: 2102283019, 6940826165

Δεν υπάρχουν σχόλια: