Σελίδες

21/1/09

ΔΑS.O.S.: Η δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης κινδυνεύει!

Το ιστορικό

Εδώ και χρόνια, η δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη, γεμάτη σκουπίδια, ακόμα και μπάζα. Το «κακό» θα ήταν σχετικά μικρό και αναστρέψιμο, αν σταματούσε εκεί... Τα έργα που άρχισαν να υλοποιούνται την τελευταία 8ετία στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, όσο χρήσιμα κι’ αν είναι, κάποια από αυτά, από εκπαιδευτικής σκοπιάς, έχουν γίνει χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και αποτελούν μια μεγάλη επίθεση ενάντια στη δασική έκταση που περιβάλλει τις σχολές.

Νέα Κτήρια...

Ένα σημαντικό τμήμα της δασικής έκτασης της πανεπιστημιούπολης αποψιλώθηκε για να οικοδομηθούν:
- το κτήριο του «Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας» (βρίσκεται δυτικά της Φιλοσοφικής (και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα).
- και το ΚΕΠΑ - «Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης» (βρίσκεται νότια της Θεολογικής και ολοκληρώθηκε το 2002)

Νέες θέσεις στάθμευσης...

Κάποια ακόμα τμήματα δασικής έκτασης είτε αποψιλώθηκαν, είτε η φυσική βλάστηση «αραίωσε» και το έδαφος καλύφθηκε με χαλίκια για να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης Ι.Χ.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εκτάσεις: βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας, ανατολικά της Φιλοσοφικής, γύρω από το κτήριο του τμήματος «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» κ.α. Θέσεις στάθμευσης θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί στον υπόγειο χώρο των νέων κτηρίων. Ωστόσο οι αρμόδιοι, απ’ ότι φαίνεται, αποφάσισαν να εξοικονομήσουν χρήματα και προτίμησαν να καταστρέψουν ένα κομμάτι του δάσους, αντί να φτιάξουν υπόγεια πάρκινγκ.

Νέοι δρόμοι...

Την ίδια στιγμή, μέσα στο δάσος, δημιουργήθηκαν νέοι δρόμοι «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου». Εκτάσεις που ήταν κάποτε κατάφυτες, σήμερα είναι γυμνές. Κι’ αυτό συνέβη, παρόλο που ο κεντρικός δρόμος της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα κτήρια. Η δημιουργία νέων δρόμων στην πανεπιστημιούπολη είναι πραγματικά περιττή και οικολογικά καταστροφική (ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτοί οι δρόμοι οδηγούν... στο πουθενά - βλ. χάρτη)

Περίεργες κοπές δέντρων...

Περπατώντας στο δάσος, μπορεί κανείς να δει κομμένους κορμούς δέντρων. Έναν εδώ, δυο παρακάτω, κοκ. Μόνο από τη Θεολογική έως την Πληροφορική μετράμε πάνω από 150 κομμένα δέντρα. Το δάσος «αραιώνει», κι’ εμείς αναρωτιόμαστε: Γιατί;

Η καταστροφή συνεχίζεται...

- Σχεδιάζεται η ανέγερση εκκλησίας 700 τ.μ., σε κομμάτι που είναι σήμερα δασική έκταση, νοτιοανατολικα της Θεολογικής.

- Σχεδιάζεται η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 5.000 τ.μ. και χωρητικότητας 2.000 θεατών, απέναντι απ’ την πύλη της Καισαριανής. Η τριγύρω δασική έκταση είναι αδύνατον να παραμένει ανέπαφη καθώς, πέρα την κατασκευή του θεάτρου,: «Το θεατρικό οικοδόμημα θα συμπληρώνεται από τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, όπως καμαρίνια, χώρους υγιεινής, οικίσκο φωτισμού και ήχου...O περιβάλλων χώρος που θα πλαισιώνει τις εγκαταστάσεις του θεάτρου θα περιλαμβάνει δρόμους, πλατείες, πίδακα, καθιστικά και επιφάνειες πρασίνου, που θα περιφραχθούν με κιγκλιδώματα...» (πηγή: Το Καποδιστριακό», 15/05/02)

Κι’ ένα ερώτημα: είναι άραγε τυχαίο που τα δέντρα είναι πιο αραιά στα κομμάτια του δάσους που θα «φυτευτούν» η εκκλησία και το ανοιχτό θέατρο (βλ. χάρτη);

- Το ΤΕΦΑΑ θα μεταφερθεί από την περιοχή της Δάφνης στην πανεπιστημιούπολη. Αλήθεια, για το κτήριο του ΤΕΦΑΑ, το οποίο θα έχει συνολική μεικτή επιφάνεια 12.000 τ.μ. πόσα δέντρα θα θυσιαστούν;

- Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εκκλησία διεκδικεί αυτή τη στιγμή ακόμα μια κατάφυτη έκταση στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης για να αναγείρει πνευματικό κέντρο (στο λόφο που βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, δίπλα από την Πύλη της Καισαριανής). Δεδομένης της τεράστιας περιουσίας της εκκλησίας, είναι πραγματικά προκλητικό, να επιβουλεύεται δασικές εκτάσεις. Την ίδια στιγμή, ενώ φορείς και κάτοικοι της περιοχής έχουν κινητοποιηθεί για τη διάσωση του λόφου (συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, προσφυγές στο ΣτΕ κοκ), οι πανεπιστημιακές αρχές σιωπούν...

Αν τα «έργα» στην πανεπιστημιούπολη συνεχίσουν, μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα έχει απομείνει τίποτα που να θυμίζει δάσος. Η πανεπιστημιούπολη θα μετατραπεί από δάσος σε διακοσμητικά αλσύλλια γύρω από τις σχολές. Ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, κάθε στρέμμα δάσους είναι πολύτιμο.

Διεκδικούμε:

- Να καθαριστεί άμεσα ο χώρος απ’ τα σκουπίδια και τα μπάζα. Να γίνουν περισσότερες προσλήψεις και να δoθούν περισσότερα κονδύλια για τον ταχτικό καθαρισμό, τη συντήρηση και την προστασία του δάσους της πανεπιστημιούπολης. Τα υπάρχοντα κονδύλια και το προσωπικό είναι οφθαλμοφανές, ότι δεν επαρκούν.

- Οι πανεπιστημιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν να σπέρνουν κτήρια μέσα στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης, αποψιλώνοντας τμήματά της. Υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση σχέση με τους φοιτητές μπορούν να στεγαστούν στο κέντρο της Αθήνας, σε κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του το πανεπιστήμιο και δεν αξιοποιεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά τα νοικιάζει ως επαγγελματική στέγη σε ιδιώτες.

- Να μην προχωρήσει η ανέγερση εκκλησία και ανοιχτού θεάτρου καταστρέφοντας ακόμα περισσότερα κομμάτια του δάσους.

- Να μην μεταφερθεί το ΤΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη. Για τη στέγασή του μπορούν π.χ. να διεκδικηθούν και να αξιοποιηθούν κάποια απ’ τα ολυμπιακά ακίνητα – τα οποία άλλωστε πληρώθηκαν από την τσέπη του ελληνικού λαού και σήμερα ξεπουλιούνται ή ενοικιάζονται σε εξευτελιστικές τιμές σε ιδιώτες.

- Οι πανεπιστημιακές αρχές να πάρουν θέση ενάντια στη διεκδίκηση της εκκλησίας του λόφου του Άη Γιάννη.

- Να σταματήσει η δημιουργία νέων δρόμων μέσα στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης. Ο κεντρικός δρόμος της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει εύκολη πρόσβαση σ’ όλα τα κτήρια. Η δημιουργία νέων δρόμων είναι περιττή και οικολογικά καταστροφική.

- Αποκατάσταση της κατεστραμμένης δασικής έκτασης της περιοχής (ξήλωμα των νέων δρόμων, καθαρισμός των χαλικοστρωμένων εκτάσεων, απαγόρευσης της στάθμευσης στο δάσος, δενδροφύτευση κοκ.)

Προκήρυξη της GreenAttack


Για περισσότερες πληροφορίες για τα νέα έργα και για την ακίνητη περιουσία του ΕΚΠΑ βλέπε:
Εφημερίδα «Το Καποδιστριακό» (
http://kapodistriako.uoa.gr):
- «Πανεπιστημιούπολη. Πέντε μεγάλα έργα αλλάζουν την εικόνα» 15/05/02
- «Προχωρούν οι εργασίες με γοργούς ρυθμούς. Το νέο κτήριο του Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας» 1/3/06
- «Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς παρά τα προβλήματα τα μεγάλα έργα στο Πανεπιστήμιο Aθηνών» 15/10/02
- «Πανεπιστήμιο Aθηνών: 2000-2006. H αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας» 15/6/06

Δεν υπάρχουν σχόλια: