Σελίδες

4/2/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ TΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Καισαριανή 3 Φεβρουαρίου 2009

CASUS BELLI ΤΟ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», άρθρο του Αργύρη Δεμερτζή με την ένδειξη “αποκλειστικο” και τίτλο «Τάξη στο χάος του Υμηττού», το οποίο «προαναγγέλλει» σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον Υμηττό.

Με αυτό, μεταξύ άλλων, γίνεται προσπάθεια «διευθέτησης» των παρανομιών που επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα status quo (αναψυκτήρια, καταπατήσεις κλπ.), ο Υμηττός χάνει τον δασικό του χαρακτήρα μετατρεπόμενος σε αστικό πάρκο. Χωροθετούνται χρήσεις εγκαταστάσεων (π.χ. εκπαιδευτήρια), εμπορικές χρήσεις (αναψυκτήρια…., περίπτερα αναψυχής) στον ορεινό όγκο και επιχειρείται να νομιμοποιηθούν ως κοινωφελείς, εγκαταστάσεις που έχουν ήδη κριθεί παράνομες από το Σ.Τ.Ε. (Γραμμές μεταφοράς ρεύματος, κέντρο υψηλής τάσης ΔΕΗ κλπ), ενώ υπό το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού επεκτείνονται διάφορες χρήσεις (όπως νεκροταφεία).

Η Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής (Ε.Δ.Δ.Κ.), αναφορικά τόσο με το δημοσίευμα όσο και με το γεγονός ότι αυτό δεν διαψεύσθηκε ακαριαία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνει ότι:

= Η μη διάψευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνιστά ομολογία υπαρκτού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο επιχειρείται η οριστική καταστρατήγηση του δασικου χαρακτηρα του Υμηττού, η εμπορευματοποίηση του δάσους και η τελική μετατροπή του σε αστικό πάρκο με «κοινωφελείς χρήσεις» υπό το πρόσχημα της ανάγκης να «μπει τάξη» στο χάος των πιέσεων.

= Η Ε.Δ.Δ.Κ. θεωρεί κάτι τέτοιο ως ενέργεια εχθρική για το τελευταίο όρθιο δάσος του Λεκανοπεδίου και έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

= Αντιδρώντας στην επιχειρούμενη καταστροφή, η Ε.Δ.Δ.Κ. καλεί τους πάντες να αντιληφθούν ότι τέτοιου είδους σχεδιασμοί συνιστούν για τους εθελοντές που δίνουν και την ζωή τους για την προστασία του δάσους, πράξη κύρηξης πολέμου κατά του περιβάλλοντος, του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος. Αυτόν τον πόλεμο η Ε.Δ.Δ.Κ. θα τον διεξαγάγει ανυποχώρητα και με την στήριξη όλων εκείνων που υπερασπίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής ως δημόσια αγαθά, από τις επιδιώξεις των κάθε λογής επαγγελματιών «προστατών» και επίβουλων εμπόρων, μέχρις ότου:
- Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ανακυρηχθεί ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ μνημείο της ιστορίας της φύσης και του πολιτισμού, με απόλυτη απαγόρευση κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας στα όριά του και αποκλεισμό οποιασδήποτε νέας εγκατάστασης κοινωνικού εξοπλισμού ή κοινωφελούς χαρακτήρα στον πυρήνα ή την περίμετρό του ή επέκταση ήδη υπάρχουσας τέτοιας.
- Να αποτελέσει περιουσία του Ελληνικού λαού το σύνολο του ορεινού όγκου, ώστε να κλείσει τελεσίδικα η ιστορία των κάθε είδους διεκδικήσεων και επιδιώξεων.
- Να εκδιωχθεί και η τελευταία ασυμβίβαστη με την ύπαρξη του δάσους χρήση που βρίσκεται εγκατεστημένη στον πυρήνα ή την περίμετρο του βουνού (κεραίες, στρατόπεδα, λατομεία, χωματερές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα κλπ)

Τέλος κλείνοντας την ανακοίνωσή της η Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής επισημαίνει ότι σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκινάει οι πάντες, εθελοντές, ενεργοί πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, πολιτικοί χώροι και προσωπικότητες, θα κριθούμε για την στάση μας από την ιστορία και τα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: