Σελίδες

4/3/09

«Ιερές» business και δασικές εκτάσεις

Έκταση 32 στρεμμάτων (που έχει χαρακτηριστεί δασική) στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στο δρόμο Πανοράματος – Θέρμης παραχωρήθηκε «κατά κυριότητα» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανέγερση εκκλησιαστικού ιδρύματος με τον τίτλο «Κέντρο αποθεραπείας-αποκαταστάσεως και ξενών αποκαταστάσεως για άτομα ηλικιωμένα και άπορα». Φορέας κατασκευής του έργου είναι η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Οι πιέσεις από την Μητρόπολη για την παραχώρηση αυτής της έκτασης είχαν αρχίσει από την ενθρόνιση του μητροπολίτη Άνθιμου. Και τελικά τα κατάφερε!

Ο δήμος Πανοράματος αρχικά ενέκρινε την ανέγερση του ιδρύματος με τους εξής όρους δόμησης «ποσοστό κάλυψης: 10% επί της επιφάνειάς του (όπως προβλέπεται), συντελεστής δόμησης: 0,20 (όπως προβλέπεται), ύψος κτιρίου ιδρύματος: 7,50+1,20 μ. για τη στέγη (όπως προβλέπεται)...» (απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, 27.4.2008).

Στην συνέχεια η Νομαρχία Θεσσαλονικής ως πιο «γαλαντόμα» αποφάσισε «Εγκρίνονται κατά παρέκκλιση: ποσοστό κάλυψης 20%, συντελεστής δόμησης 0,3», που σημαίνει 3.200 τ.μ. δόμηση επιπλέον των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις της περιοχής. (νομαρχιακό συμβούλιο, 10.9.2008).

Μια σειρά υπηρεσίες που είναι συναρμόδιες κινήθηκαν με απίστευτη ταχύτητα για να εξυπηρετήσουν την Μητρόπολη. Μεταξύ των υπηρεσιών που ενέκριναν τις διαδικασίες και η διεύθυνση Δασών περιφέρειας Μακεδονίας, η οποία επικαλούμενη το νόμο 1.834/87 αποφάνθηκε ότι σε δασική έκταση «είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση νοσοκομείων και ως εκ τούτου η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την παραχώρηση». Βέβαια στην άδεια που τελικά βγήκε προβλέπεται και η ανέγερση ναού…

Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Μητρόπολη μόλις ξεπεράστηκαν τα νομικά κωλύματα ήταν να αποψιλώσει όλη την έκταση των 32 στρεμμάτων ώστε τίποτα να μην θυμίζει ότι…κάποτε ήταν δασική και να μπαζώσει με τα κομμένα δέντρα το παρακείμενο ρέμα. Έπειτα ανάρτησε πινακίδα που αναφέρει ως φορέα υλοποίησης του έργου τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο σημαίνει πως πολύ πιθανά η μητρόπολη θα επιδοτηθεί και από πάνω για τις δασοκτόνες ενέργειες της.

Το «παιδί του λαού» Ψωμιάδης μαζί με την εκκλησιαστική ηγεσία καταστρέφει δάση προκειμένου να κάνουν «ιερές» business. Γιατί είναι σίγουρο πως εκτός από το ίδρυμα και τον ναό όλο και κάποιο άλλο κτίσμα θα προκύψει στην πορεία. Όλα αυτά με την ανοχή της κυβέρνησης και των διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν ταχύτατα μόνο όταν πρόκειται για τέτοιες δουλειές. Είναι φανερό πως αν δεν πάρουν τα περιβαλλοντικά κινήματα και η κοινωνία στα χέρια τους την υπόθεση της προάσπισης του περιβάλλοντος αυτά τα εγκλήματα δεν θα έχουν τελειωμό. Γιατί όσο και αν διατείνονται το αντίθετο κάποιοι δεν έχουν… ούτε ιερό, ούτε όσιο

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 22 και 23/2/2009

Αλέξανδρος Πραντούνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: