Σελίδες

27/5/10

Προβολή του Ντοκιμαντέρ "Πωλείται Ζωή" από την GreenAttack Θεσσαλονίκης

Η GreenAttack Θεσσαλονίκης διοργανώνει προβολή του περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ «Πωλείται Ζωή» του Γ. Αυγερόπουλου (Εξάντας) το Σάββατο 29 Μαΐου και ώρα 20:00, στο Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 και Βενιζέλου.

Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Χιλή, εκεί όπου όλα τα νερά πωλούνται και αγοράζονται... Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα δεν αποτελούν δημόσιο αγαθό ζωής αλλά εμπορεύσιμο προϊόν με σκοπό το κέρδος. Η ιδιωτικοποίηση όλων των πηγών νερού στη Χιλή έχει καταδικάσει χιλιάδες ιθαγενείς και χωριά αγροτών στη δίψα και στη φτώχεια. Στις πόλεις, οι φτωχοί αναγκάζονται να ξοδεύουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πενιχρού εισοδήματός τους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, ενώ πολλοί, αδυνατώντας να πληρώσουν εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία των γειτόνων τους.

Εδώ και δεκαετίες το νερό ιδιωτικοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου... από τη Βρετανία και τη Γαλλία μέχρι τη Νότια Αφρική. Η ιδιωτικοποίηση ξεκινά από τις εταιρίες διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με συνέπειες που είναι ίδιες παντού: χειρότερη ποιότητα νερού, άνοδος των τιμών, απολύσεις εργαζομένων. Στη συνέχεια έρχεται η ιδιωτικοποίηση των ίδιων των πηγών του νερού. Η ακραία περίπτωση της Χιλής αποκαλύπτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη λογική ενός συστήματος όπου ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά για την επιβίωση του ανθρώπου γίνονται προϊόντα προς εκμετάλλευση και αντικείμενα κερδοσκοπίας.

Μήπως αυτή η ακραία κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το νερό στη Χιλή αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης; Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την τιμή του νερού, την ποιότητά του και για το περιβάλλον; Και κυρίως, τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά; Σε άλλες χώρες, όπως στη Βολιβία και τη Βόρεια Ιρλανδία οι κάτοικοι αντιστάθηκαν με επιτυχία στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ποια είναι τα μαθήματα που το περιβαλλοντικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να αντλήσει από αυτούς τους αγώνες έτσι ώστε η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα να είναι εξίσου επιτυχημένη; Όλα αυτά θα θέλαμε να τα συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις στην κουβέντα που θα ακολουθήσει μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.

Στοιχεία επικοινωνίας:
greenattack.thes@gmail.com
6942015769

Δεν υπάρχουν σχόλια: