Σελίδες

21/5/10

Ο Υμηττός εκπέμπει SOS - Το νέο σχέδιο Π.Δ. για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού

Στα τέλη Απρίλη η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για τη δημιουργία νέου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την προστασία του Υμηττού. Πρόκειται για ένα σχέδιο που απέχει πολύ από τις ανάγκες του οικοσυστήματος του Υμηττού, τις διεκδικήσεις του περιβαλλοντικού κινήματος, αλλά και από τις προεκλογικές υποσχέσεις της ίδιας της κυβέρνησης.

Ζώνες προστασίας

Το περιβαλλοντικό κίνημα διεκδικεί εδώ και χρόνια ο Υμηττός να κηρυχτεί στο σύνολό του: «περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης» σύμφωνα με το νόμο 1650/1986.

Αντί γι’ αυτό, το σχέδιο νέου Π.Δ. χωρίζει για μια ακόμα φορά το βουνό σε ζώνες με διαφορετικό καθεστώς προστασίας: Την Α ζώνη «απόλυτης προστασίας», τη Β «περιφερειακή ζώνη προστασίας», τη Γ ζώνη «αρχαιολογικής προστασίας», τη Δ ζώνη «Μητροπολιτικών Πάρκων» και την Ε ζώνη «ειδικών χρήσεων».

Ο διαχωρισμός ενός βουνού σε ζώνες «προστασίας» είναι αυθαίρετος και αντιεπιστημονικός. Το οικοσύστημα του βουνού είναι ένα και αδιαίρετο και οι όποιες παρεμβάσεις και καταστροφές στη Β, Γ, Δ και Ε ζώνη έχουν στην πραγματικότητα επιπτώσεις στο σύνολό του. Δεν έχει, για παράδειγμα, σημασία αν ένα τμήμα του βουνού καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και ψηλά δέντρα, ενώ ένα άλλο έχει αραιή βλάστηση και φρύγανα. Όλες αυτές οι περιοχές είναι αλληλοεξαρτώμενες και η κάθε μια παίζει το δικό της πολύ σημαντικό ρόλο για την επιβίωση και την ομαλή λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος.

Γιατί χωρίζουν τον Υμηττό σε ζώνες με διαφορετικό καθεστώς προστασίας όταν δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση γι’ αυτό το διαχωρισμό; Για να συνεχίζουν να τον χτίζουν!

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον Υμηττό

Ο Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος προεκλογικά λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα του Περιβάλλοντος έλεγε: «... θα πρέπει να κηρυχτούν άμεσα, με καθεστώς αυστηρής προστασίας, δηλαδή ... εθνικό δρυμό ... όλοι οι περιαστικοί όγκοι της Αττικής ... ο Υμηττός, η Πάρνηθα είναι ήδη, η Πεντέλη, αλλά και το Ποικίλο Όρος και το Αιγάλεω». Πιο συγκεκριμένα για τον Υμηττό υποσχόταν: «...κατάργηση της Β ζώνης προστασίας του Υμηττού και μετακύλισή της στην Α, στο απόλυτο καθεστώς προστασίας της οποίας θα εμπίπτουν όλες οι δασικές εκτάσεις του βουνού» καθώς και «...την οριστική απαγόρευση των επεκτάσεων των ορίων των σχεδίων πόλεως προς το βουνό...».

(βλ. Συνέντευξη Σ. Κουβέλη στον «Αθήνα 9.84» 7/9/2009 & ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό» 23/9/2009).

Ας δούμε συγκεκριμένα τι προβλέπει το σχέδιο νέου Π.Δ. που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Α ζώνη «απόλυτης προστασίας της φύσης» ...
... και λειψή και με αυθαίρετα

Σύμφωνα με το σχέδιο νέου Π.Δ. τα όρια της Α ζώνης επεκτείνονται από 76.000 σε 93.000 στρέμματα, ενώ στη ζώνη αυτή απαγορεύεται η δόμηση και οι μόνες χρήσεις που επιτρέπονται είναι οι συμβατές και απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής.

Όμως σε αυτή τη ζώνη «απόλυτης προστασίας της φύσης»...

... δεν συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί περιοχή Natura 2000 (π.χ. η περιοχή Φασκομηλιάς – Λίμνης Βουλιαγμένης, κ.α.). Έτσι στην πραγματικότητα επιχειρείται αυθαίρετα και παράνομα η μείωση της έκτασης Natura 2000 του Υμηττού.

... δίνεται το δικαίωμα για τη «διενέργεια επισκευαστικών εργασιών» στα «νομίμως υφιστάμενα κτίσματα». Έτσι, στην πραγματικότητα χορηγείται αμνηστία στα αυθαίρετα (μεμονωμένα κτίσματα και ολόκληρους οικισμούς) που έχουν ανεγερθεί στην Α ζώνη, αξιοποιώντας διάφορα «παραθυράκια» της υπάρχουσας νομοθεσίας. Για μια ακόμα φορά στην ελληνική «δασική ιστορία» τα αυθαίρετα αντί να κατεδαφιστούν, νομιμοποιούνται!

... δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο ενάντια στους ιδιώτες (οικοδομικούς συνεταιρισμούς, συλλόγους εκκλησία κ.α.) που διεκδικούν εκτάσεις του Υμηττού (τόσο στην Α όσο και στη Β ζώνη προστασίας). Η κυβέρνηση, αντί να κηρύξει το σύνολο του δασικού οικοσυστήματος του Υμηττού δημόσια περιουσία, αφήνει το περιθώριο στους οικοπεδοφάγους – καταπατητές να συνεχίσουν να «διεκδικούν» και κάποια στιγμή να «αξιοποιήσουν» το δάσος. Εξάλλου στο σχέδιο νέου Π.Δ. «απαγορεύεται η παραχώρηση δημόσιων δασικών εκτάσεων κατά κυριότητα και κατά χρήση». Για τις ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, δεν υπάρχει καμιά αντίστοιχη απαγόρευση.

... οι κεραίες τηλεόρασης και τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα στην κορυφή του Υμηττού και δεν συνάδουν με το καθεστώς «απόλυτης προστασίας», δεν απομακρύνονται άμεσα, αλλά ούτε και υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μελλοντική τους απομάκρυνση. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού λοιπόν...

Β «περιφερειακή ζώνη προστασίας»...
ή «περιφερειακή ζώνη τσιμεντοποίησης»;

Στη Β ζώνη «προστασίας» του Υμηττού η τσιμεντοποίηση συνεχίζεται και το δάσος συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς το σχέδιο νέου Π.Δ. επιτρέπει:
- Την ανέγερση εκπαιδευτηρίων έως 8.000 τ.μ. το καθένα.
- Την ανέγερση ενός κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού.
- Την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.α.) - άρα και την ανέγερση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων.
- τη γεωργική εκμετάλλευση και την ανέγερση γεωργικών αποθηκών (40 τ.μ. ανά οικόπεδο).
- και βέβαια, τη δημιουργία όσων νέων αυτοκινητόδρομων απαιτούνται, για την πρόσβαση στα παραπάνω νέα κτίσματα και εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, με τη λογική “ο,τι έγινε, έγινε”... το σχέδιο νέου Π.Δ. δεν απομακρύνει από τη Β ζώνη...

... τα αυθαίρετα (είτε πρόκειται για διάσπαρτα αυθαίρετα ή για ολόκληρους αυθαίρετους οικισμούς)***. Όπως και στην περίπτωση της Α ζώνης, επιτρέπει τη διατήρηση των «νομίμων προϋφιστάμενων ... κτισμάτων», χορηγώντας αμνηστία σε όσους έχουν χτίσει στη Β ζώνη του Υμηττού, αξιοποιώντας διάφορα «παραθυράκια» της υπάρχουσας νομοθεσίας.

... τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ που έχουν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ από τον Ιούνιο του 2005 (πρόκειται για εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης καθώς και για τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το Λαύριο που περνά από τη Βάρη, τα Γλυκά Νερά και άλλες περιοχές του Υμηττού)

... εγκαταστάσεις όπως πολιτιστικά κέντρα, θεραπευτήρια, αθλητικά κέντρα, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα κοκ, που είναι ασύμβατες με την προστασία και τη διάσωση του πολύ ευαίσθητού οικοσυστήματος του Υμηττού.

Γ ζώνη «αρχαιολογικής προστασίας» ... κατ’ όνομα μόνο

Ο Υμηττός κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό: Σπήλαια που κατοικούνταν από τη νεολιθική περίοδο, αρχαία ιερά, νεκροταφεία, υδραγωγεία και λατομεία, μεσαιωνικοί πύργοι και φρούρια, βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες. Η ζώνη Γ δεν καλύπτει όμως όλες τις περιοχές του Υμηττού όπου απαντώνται αρχαιολογικά ευρήματα. Κι ακόμα χειρότερα στη ζώνη αυτή επιτρέπεται σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Π.Δ.: η αγροτική εκμετάλλευση, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών και η εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.α.). Με άλλα λόγια, η ζώνη Γ,  δεν είναι στην πραγματικότηταζώνη «αρχαιολογικής προστασίας» .

Δ ζώνη – «Μητροπολιτικά Πάρκα»... ή «ζώνες ανάπτυξης»

Οι ζώνες Δ1 και Δ2, μπορεί να ονομάζονται ζώνη «μητροπολιτικών πάρκων», μια πιο προσεχτική όμως ανάγνωση του σχεδίου νέου Π.Δ. αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ζώνες «ελεγχόμενης ανάπτυξης». Ζώνες δηλαδή όπου θα ανεγερθούν (όπως αναφέρει και το σχέδιο Π.Δ.): νοσοκομεία, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, παιδείας, έρευνας και διοίκησης καθώς και ένας κεντρικός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ενώ το πράσινο θα περιορίζεται μόνο στον πυρήνα των πάρκων.

Ε ζώνη & μεταβατικές διατάξεις:

Οι ζώνες Ε αποτελούνται από τα νεκροταφεία των διαφόρων Δήμων που βρίσκονται μέσα στο δάσος. Στις ζώνες αυτές νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα κτίσματα καθώς και οι παράνομες επεκτάσεις των νεκροταφείων.

Όσο για τις μεταβατικές διατάξεις...αυτές αφήνουν τεράστια κενά για παρανομίες στον Υμηττό. Κι’ αυτό γιατί στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το νέο Π.Δ. να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, επιτρέπεται να εκδοθούν νέες οικοδομικές άδειες και να ανεγερθούν νέα κτίσματα στο βουνό (με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. του 1978 για τον Υμηττό). Όποιος λοιπόν έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις και προλάβει, θα χτίσει!

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά... Και αυτοκινητόδρομοι!

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε μια μεγάλη μάχη για να μην περάσουν νέοι αυτοκινητόδρομοι (επέκταση της Αττικής οδού) από τον Υμηττό. Πρόκειται για ένα καταστροφικό για το οικοσύστημα του βουνού «έργο»! Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση αρνείται να πάρει κατηγορηματική θέση εναντίον τους. Αντίθετα μιλά μόνο για «επανασχεδιασμό». Στο σχέδιο του νέου Π.Δ. δεν υπάρχει καμία ρητή απαγόρευση για τη διάνοιξη νέων αυτοκινητόδρομων στο βουνό.

Διεκδικούμε:

- Να καταργηθούν οι ζώνες με τα διαφορετικά καθεστώτα «προστασίας» και να κηρυχθεί ο Υμηττός στο σύνολό του «περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης» σύμφωνα με το νόμο 1650/1986.
- Να απομακρυνθούν όλες οι παράνομες και ασύμβατες με την προστασία του ορεινού όγκου κατασκευές (αυθαίρετα, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στρατόπεδα, κεραίες κοκ).
- Να μην πέσει ούτε ένα νέο κυβικό μέτρο τσιμέντου και να μην δημιουργηθεί ούτε ένα νέο χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου.
- Να δημιουργηθεί Δασαρχείο με αποκλειστική υπευθυνότητα τον Υμηττό.
- Να γίνουν προσλήψεις στη Δασική και την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και να αυξηθούν δραστικά τα κονδύλια για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής και αποτελεσματική προστασία του βουνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: