Σελίδες

25/6/10

Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών!

«άφησε τα συνδικαλιστικά σε μένα, είστε ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων και σας έχουμε προσέξει».
Αυτή ήταν η απάντηση του Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξυνίδη στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών, όταν ο τελευταίος του παρουσίαζε τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου του.

Ναι, τόσο πολύ πρόσεξε το ΠΑΣΟΚ τους συμβασιούχους πυροσβέστες, που φέτος μείωσε τις συμβάσεις τους από τους 8 μήνες στους 7 και περιέκοψε τις μηνιαίες αποδοχές τους, οι οποίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ το μήνα, κατά 40-60 ευρώ!

Οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες αποτελούν το 40% της δύναμης της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Προσλαμβάνονται την Άνοιξη, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές. Το χειμώνα, όταν και απολύονται, εξαρτώνται από ένα επίδομα ανεργίας, ύψους γύρω στα 500 ευρώ (κατά μέσο όρο). Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, προεκλογικά τους υπόσχονται μονιμοποίηση. Μετά τις εκλογές όμως, «ανακαλύπτουν» ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για να τους μονιμοποιήσουν. Έτσι, ένας κλάδος εργαζομένων που έχει χάσει 22 από τους ανθρώπους του στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών, παραμένει όμηρος των συμβάσεων και των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Στα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν οι μεγάλες ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παραλαβή των μέσων ατομικής προστασίας. Στις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, είδαμε τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες να δίνουν συχνά τη μάχη με τις φλόγες χωρίς να έχουν μάσκες, κράνη, γάντια, κοκ. για να μην αναφέρουμε την πλημμελή ή ανύπαρκτη συντήρηση των οχημάτων και του λοιπού πυροσβεστικού εξοπλισμού.

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει ένα «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ. Όμως πραγματική και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των δασών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την προστασία των ανθρώπων που εργάζονται για την διαφύλαξή τους. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανθρώπους με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς να δαπανηθούν κονδύλια για τον εξοπλισμό τους.

Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και να στηρίξουμε τον αγώνα των δασοπυροσβεστών, οι οποίοι μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους δίνουν σήμερα τη μάχη ενάντια σε μια κυβέρνηση, που για να εξασφαλίσει τα κέρδη των τραπεζιτών και πάσης φύσης δανειστών, θυσιάζει στην πραγματικότητα τις ζωές μας.

Ελένη Μήτσου



Συνέντευξη της GreenAttack με τον Κίμωνα Μουστάκα, Ταμεία της Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για τα προβλήματα του κλάδου μιλήσαμε στις 11/6/2010 μιλήσαμε με τον Κίμωνα Μουστάκα, Ταμεία της Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

GreenAttack: Μάθαμε ότι φέτος η κυβέρνηση μείωσε τις συμβάσεις σας από τους 8 μήνες στους 7.

Κ. Μουστάκας: «Το Π.Δ. 124/2003 ορίζει ότι εργαζόμαστε για 8 μήνες. Στις 14/5, ενάμιση μήνα μετά την πρόσληψή μας, μάθαμε ότι οι συμβάσεις μας φέτος θα λήξουν στους 7 μήνες αντί για τους 8. Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτή τη μείωση, μας έστειλε μια Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (πράξη 28 - 31/12/09)η οποία μιλάει για την «ανάγκη περιστολής...των δαπανών στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου...» κοκ.».

GreenAttack: Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον εξοπλισμό σας;

Κ. Μουστάκας: «Ο στόλος οχημάτων είναι πολύ παλιός. Ιδιαίτερα στην επαρχία, υπάρχουν οχήματα που η ηλικία τους φτάνει και τα 30 χρόνια. Το 2004 αγοράστηκαν κάποια καινούρια οχήματα, αλλά είναι αυτοκίνητα πόλης, που δεν μπορούν να πάνε στο βουνό....Μεγάλη καταπόνηση υπάρχει και στα μέσα ατομικής προστασίας. Οι στολές, ιδιαίτερα των πεζοπόρων, φθείρονται και το κράτος δεν μας έχει χορηγήσει φέτος στολές. Υπάρχει επίσης μεγάλη έλλειψη σε κράνη. Λείπουν τουλάχιστον 500-600... Οι μάσκες που μας δίνουν, έχουν ένα φίλτρο της πλάκας... Παλιότερα βέβαια ήταν ακόμα χειρότερα. Μας δίνανε τις άσπρες των γιατρών.».

GreenAttack: Σαν κλάδος διεκδικείτε την μονιμοποίησή σας...

Κ. Μουστάκας: «Διεκδικούμε να περάσουμε από την «εργασιακή ομηρία», σε καθεστώς «εργασιακής αποκατάστασης» – μάθαμε κι’ εμείς να μιλάμε «πασόκικα»... Το χειμώνα, όταν λήγουν οι συμβάσεις μας, παίρνουμε από τον ΟΑΕΔ κατά μέσο όρο 500 ευρώ. Αφού μου δίνεις 500 ευρώ, δώσε άλλα 200 κι’ άσε με να δουλέψω... Υπάρχουν 4.000 κενά στο πυροσβεστικό σώμα.».

GreenAttack: Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες το χειμώνα;

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε έργα πρόληψης: καθαρισμούς, αποψιλώσεις, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση δασικών δρόμων κ.α. Αν γίνονται έργα πρόληψης το χειμώνα, το καλοκαίρι οι καταστροφές θα είναι μικρότερες, θα εξοικονομούνται χρήματα και το προσωπικό θα καταπονείται λιγότερο».

GreenAttack: Που πιστεύετε ότι αποσκοπεί η μείωση των συμβάσεών σας και η συνεχής άρνηση να σας μονιμοποιήσουν;

«Φοβόμαστε ότι ενδεχομένως θέλουν να ρίξουν τη δασοπυρόσβεση στους εθελοντές, για να γίνεται τζάμπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: