Σελίδες

7/1/11

Μια νέα περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού... είναι θέμα χρόνου

Μόλις λίγους μήνες μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου «Deepwater Horizon» της BP στον κόλπο του Μεξικού, που οδήγησε στο θάνατο 11 εργαζομένων και στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές ξαναδίνουν το πράσινο φως για τη συνέχιση της υποθαλάσσιας άντλησης πετρελαίου σε 13 πετρελαϊκές εταιρείες: ATP Oil & Gas, BHP Billiton Petroleum, Chevron USA, Cobalt International Energy, ENI US, Hess, Kerr-McGee Oil & Gas, Marathon Oil, Murphy USA, Noble Energy, Shell Offshore, Statoil και Walter Oil & Gas.



Μάλιστα οι εταιρείες αυτές θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή χωρίς να υποχρεούνται να παρουσιάσουν νέα περιβαλλοντική μελέτη. Σύμφωνα με το BOEMRE (Γραφείο Διαχείρισης και Ελέγχου Υποθαλάσσιας Ενέργειας), δηλαδή της υπηρεσίας που εκδίδει τις άδειες για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων, οι κανόνες ασφαλείας που αποφασίστηκαν μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα της BP είναι αυστηρότεροι από αυτούς που ίσχυαν πριν από αυτή. Κατά τη γνώμη του γραφείου επομένως, αρκεί να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες από τις εταιρείες που παίρνουν την άδεια άντλησης, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα «ατυχήματα» στο μέλλον...

Ωστόσο, ακόμη και η ίδια η επιτροπή του Λευκού Οίκου που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι να ερευνήσει τα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής στον κόλπο του Μεξικού έχει άλλη γνώμη. Σύμφωνα με την έκθεσή της επιτροπής, «Οι αιτίες είναι συστημικές και, απούσης μιας σημαντικής μεταρρύθμισης τόσο στις πρακτικές της βιομηχανίας όσο και στην κυβερνητική πολιτική, (τέτοια ατυχήματα) μπορεί να επαναληφθούν».

Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι τόσο η BP, όσο και η Halliburton (που επέβλεψε το τσιμέντωμα της πετρελαιοπηγής), αλλά και η Transocean, (ιδιοκτήτρια της εξέδρας άντλησης Deepwater Horizon), προκειμένου να μειώσουν το κόστος, δημιούργησαν τεράστια κενά στην ασφάλεια, που οδήγησαν τελικά στην έκρηξη και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

Στην πραγματικότητα, η έκθεση παραδέχεται εμμέσως το αυτονόητο: κάθε εμπιστοσύνη σε εταιρείες όπως η BP, κάθε αυταπάτη ότι μετά από μια τέτοιου μεγέθους τραγωδία, θα θυσιάσουν τα κέρδη τους προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μια νέα τραγωδία.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστροφές στο μέλλον είναι:

- Να απαγορευτεί η ιδιοκτησία και η διαχείριση των πηγών και των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στις ιδιωτικές εταιρείες. Η παραγωγή ενέργειας πρέπει να είναι δημόσια, και η διοίκησή της να βρίσκεται στα χέρια εκπροσώπων της κοινωνίας και των εργαζομένων, κάτω από συνθήκες απόλυτου δημοκρατικού ελέγχου και διαφάνειας.

- Να τερματιστεί άμεσα η εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το πετρέλαιο. Να γίνουν μαζικές επενδύσεις στην έρευνα και στην εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και σε άλλες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία των κελιών καυσίμου με υδρογόνο. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας να μετεκπαιδευτούν έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ηλέκτρα Κλείτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: