Σελίδες

25/2/11

Περίοδος μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών: πρώην αεροδρόμιο σε τιμή ευκαιρίας!

Aρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα

«Ναι, να πουλήσετε το Ελληνικό, ναι, να πουλήσετε τη ΔΕΗ» … «Η ελληνική τουριστική υποδομή είναι απαρχαιωμένη» … «Πουλήστε παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και η τουριστική κατοικία».

Αυτά δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» (13/2/11) ο εκπρόσωπος της τρόικας Σ. Ντερούζ. Αυτές είναι οι «προτάσεις» του ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους! Να παραχωρηθούν σε ιδιώτες όχι μόνο δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και πάρκα, νησιά, βουνά, παραλίες, και ο αέρας ο ίδιος αν γίνεται.

Η σοφή κυβέρνηση όμως, το είχε ήδη σχεδιάσει!

Ωστόσο, κάποιος τους είχε προλάβει. Αρκετές μέρες πριν τις ανακοινώσεις της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο «Ναι, θα πουλήσουμε το Ελληνικό!». Για την ακρίβεια η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει νέα συμφωνία με επενδυτές από το Κατάρ για την «αξιοποίηση» των 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου.

Η νέα πρόταση για την «ανάπλαση» του πρώην αεροδρομίου θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων, βιβλιοθηκών, ενυδρείου, πανεπιστημίων, ερευνητικών, οικονομικών και συνεδριακών κέντρων, κυβερνητικά κτίρια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στα παραπάνω να προστεθούν ξενοδοχεία, μεζονέτες, μαρίνες, πολυτελή διαμερίσματα, κ.α.

Εμείς θα λέγαμε ότι το “ενδεχόμενο” αυτό δεν είναι απλά ανοιχτό – είναι σίγουρο. Και θα συμπληρώναμε ότι τα περί «πολιτιστικών» κέντρων και «βιβλιοθηκών» είναι απλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Σιγά που θα ερχόταν «επενδυτές» με κεφάλαια απ’ το Κατάρ για να χτίσουν βιβλιοθήκες…

Και γρήγορα!

Η συμφωνία πρέπει όχι μόνο να κλείσει σύντομα, αλλά και να ψηφιστεί και να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Μετά από την επίσκεψη εκπροσώπων της κυβέρνησης στο Κατάρ για να κλείσει η «πολυπόθητη» συμφωνία θα συσταθεί ανώνυμη εταιρία για τη διαχείριση της έκτασης και η υλοποίησή της θα ξεκινήσει με τη διαδικασία του fast track. Αυτές είναι άλλωστε και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, που δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο περιβάλλοντος ώστε να εξασφαλίσει ότι οι διαδικασίες ξεπουλήματος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας θα κινηθούν χωρίς χρονοτριβές!

“Κανένας λόγος ανησυχίας…”

Ωστόσο… κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, ότι δίπλα σε όλο αυτό το οικοδομικό όργιο που σχεδιάζουν για το Ελληνικό, θα υπάρχει και χώρος για να κατασκευαστεί και… μητροπολιτικό πάρκο! Δηλώνουν μάλιστα (ή τουλάχιστον δήλωναν πριν τη συνέντευξη του κυρίου Ντερούζ), ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τρία κριτήρια, τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν για την κυβέρνηση κεντρικές πολιτικές επιλογές:

«Το Ελληνικό να σηματοδοτεί τη νέα εικόνα της Αθήνας, να συμβάλει στην ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να υπηρετεί τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης».

Βέβαια, η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να έχεις και μητροπολιτικό πάρκο και να «προσελκύσεις επενδυτές» που θα έρθουν για να κατασκευάσουν όλα τα παραπάνω και να βγάλουν κέρδη από αυτά. Όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Χ. Κορτζίδης,

«Οι προτάσεις για δημιουργία πάρκου σε συνδυασμό με χώρο επενδύσεων γίνονται διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Προσπαθούν να βρουν δικαιολογία για να δώσουν το χώρο για αντιπαροχή, απλώς προσπαθούν να προσθέσουν και λίγο πράσινο για να πουν ότι κάνουν πάρκο».

Ακόμα όμως κι’ απλά χωροταξικά να δει κανείς το ζήτημα... αν στο Ελληνικό χωροθετηθούν όλα όσα η κυβέρνηση σχεδιάζει με τους εμίρηδες του Κατάρ, το πάρκο που ακριβώς θα χωρέσει;

Για το καλό μας…

Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις προτροπές του ΔΝΤ, ακόμη κι αν σκόπευαν να φυτέψουν λίγα δέντρα ανάμεσα στα τσιμεντένια μεγαθήρια, ακόμη και αυτή η προοπτική γίνεται ανεφάρμοστη μπροστά στη «σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία». Προφανώς η «σωτηρία» μας προέχει… απέναντι στο περιβάλλον. Και οι «σωτήρες» μας, τα κάνουν όλα αυτά για το καλό μας – ποιος θα αμφέβαλλε γι’ αυτό! Έτσι η οικονομική κρίση γίνεται το ιδανικό άλλοθι για να καταστραφεί ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

Προσβολή στη νοημοσύνη μας

Η δήλωση ότι στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού θα κατασκευαστεί μια νέα μικρή πόλη, και επιπλέον ένα μητροπολιτικό πάρκο, χωρίς να γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στην έκταση που θα καλύπτει το καθένα, αποτελεί, τουλάχιστον, προσβολή για τη νοημοσύνη μας.

Μητροπολιτικό πάρκο θα σήμαινε μετατροπή του συνόλου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε χώρο υψηλού πρασίνου! Γιατί από τη στιγμή που μπουν στη μέση «οικονομικά συμφέροντα», επενδύσεις που στόχο έχουν το κέρδος, το παιχνίδι για το περιβάλλον θα έχει χαθεί.

Η Αθήνα και το λεκανοπέδιο όμως χρειάζονται απαραίτητα, επιτακτικά, ένα μεγάλο πάρκο για να γίνει η πόλη λιγότερο τερατώδης και απάνθρωπη. Για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και για να μειωθούν κάπως οι ψηλές θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών, που τελικά μεταφράζονται σε ένα ανυπολόγιστο κόστος, ακόμα και με οικονομικούς όρους, λόγω των προβλημάτων υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στους γιατρούς και τα νοσοκομεία και λόγω της ενέργειας που καταναλώνεται από τα κλιματιστικά.*

Προφανώς όμως για την κυβέρνηση, η πραγματική προτεραιότητα είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των δανειστών της και των «επενδυτών» που προσπαθεί να προσελκύσει. Είτε το Ελληνικό πουληθεί με συνοπτικές διαδικασίες, είτε παραχωρηθεί για «αξιοποίηση», το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: μια νέα τσιμεντούπολη, πολύ μακριά από τις ανάγκες και τα αιτήματα των κατοίκων της Αττικής και του περιβαλλοντικού κινήματος.

------------------------------

Ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν η μετατροπή του συνόλου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο...

«Εάν οι εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου δοθούν, σύμφωνα με το αίτημα όλης της κοινωνίας και των περισσότερων κομμάτων, αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου χωρίς πρόσθετη δόμηση, η έκταση αυτή μπορεί να αποτελέσει ανάσα ζωής για όλο το Λεκανοπέδιο....»

«Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου πρέπει να αποτελέσει χώρο πάρκου υψηλού πρασίνου και όχι χώρο εμπορικών και οικιστικών δραστηριοτήτων.»

Δηλώσεις Σπύρου Κουβέλη (υπεύθυνου για την περιβαλλοντική πολιτική του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά) 31/7/2009 και 4/6/2009

------------------------------

* Για την αξία που έχει η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό για το περιβάλλον και την υγεία μας καθώς και για το κόστος της δημιουργίας του βλ.

http://green-attack.blogspot.com/2010/07/10-10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: