Σελίδες

19/7/12

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας σε κρίσιμο σημείο

Άρθρο της Δήμητρας Σπανουδάκη

Την προηγούμενη εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη, συνεδρίασε ο ΦοΣΔΑ (Φορέας Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων) για τo θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας(*). Αυτό που αποφασίστηκε ήταν να ξεκινήσει ταχεία «διαβούλευση» με φορείς και κατοίκους για το θέμα, που θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Μέσα από αυτήν την διαβούλευση θα γίνει μια προσπάθεια «να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος για το έργο και να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητά του χωρίς διακρίσεις κομματικές, αυτοδιοικητικές ή άλλες», όπως είπε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης στην συνεδρίαση του Δ.Σ του ΟΤΑ (Αγγελιοφόρος 4.07.12).


Επομένως η διαβούλευση που θα γίνει θα είναι καθαρά προσχηματική και το θέμα συζήτησης θα είναι πως θα «πεισθούν» οι κάτοικοι για την ήδη ειλημμένη απόφαση. Είναι λοιπόν φανερό ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο «γραφικός» κ. Ζουρνάς, αλλά τα συμφέροντα πίσω από το έργο είναι πολύ μεγαλύτερα. Για να μπορέσουμε να τα αντιπαλέψουμε λοιπόν χρειαζόμαστε μια συνολική στρατηγική αντιπρόταση και όχι απλά κάποιες κινήσεις τακτικής.

Στην Θέση των γιγάντιων ΣΜΑ, των εργοστασίων καύσης και των ΧΥΤΑ, αυτό που προτείνουμε είναι η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Η «Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων» έκανε την προηγούμενη Τετάρτη (11/7) εκδήλωση με αυτό το θέμα στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εκεί παρουσιάστηκε η πρόταση για την εναλλακτική διαχείριση και που αφορά την μείωση των απορριμμάτων μας, την επαναχρησιμοποίησή τους, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση από μικρές αποκεντρωμένες μονάδες σε κάθε Δήμο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε συγκεκριμένη τεχνικοοικονομική μελέτη για δήμους μέχρι 50.000 κατοίκους, για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης. Τονίστηκε ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση από τους Δήμους δεν θα χρειάζονται να γίνουν ΣΜΑ, εργοστάσια καύσης και ΧΥΤΑ, γιατί δεν θα υπάρχουν σκουπίδια για να πηγαίνουν σε αυτές τις μονάδες – σχεδόν τα πάντα θα ανακυκλώνονται και θα κομποστοποιούνται.

Πιστεύουμε ότι τέτοιες προτάσεις πρέπει να υιοθετήσει το κίνημα ενάντια στο ΣΜΑ ώστε να εξοπλιστεί πολιτικά για την επόμενη φάση του αγώνα. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλες οι περιβαλλοντικές κινήσεις της Θεσσαλονίκης πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να σταματήσουμε με την φυσική μας παρουσία κάθε νέα προσπάθεια για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής αυτού του περιβαλλοντικού εκτρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: