Σελίδες

19/10/12

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Η καταστολή δε μας σταματά!



Της Κατερίνας Κλείτσα – Θεσσαλονίκη
 Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, μαζί με όλο το επιτελείο του ΟΤΑ Θεσσαλονίκης “εγκαινίασαν” τις χωματουργικές εργασίες στην Ευκαρπία για την κατασκευή ΣΜΑ.

Όλη την προηγούμενη περίοδο παρακολουθήσαμε τον πόλεμο και τα ψέματα απέναντι στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο ΣΜΑ. Πέρα όμως από τα ψέματα για το καλό που θα κάνει στην περιοχή το έργο, λίγες μέρες πριν την έναρξη των έργων, υπήρξαν και απειλές στους εργαζόμενους του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, πως εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο, θα χάσουν την δουλειά τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την Τετάρτη να έχουν παραταχθεί ανάμεσα στους εργολάβους και τους κατοίκους οι εργαζόμενοι του ΧΥΤΑ για να προστατεύσουν το έργο. Με πολιτικές κανιβαλισμού λοιπόν, οι υπεύθυνοι του έργου έστρεψαν κακοπληρωμένους εργάτες ενάντια σε επίσης κακοπληρωμένους εργάτες και άνεργους!
Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν άμεση, αφού στον χώρο συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα και αποφασίστηκε συνέλευση για το ίδιο απόγευμα. Η συνέλευση ήταν από τις μαζικότερες που έχουν γίνει και αποφασίστηκε μαζική συγκέντρωση την επόμενη μέρα με σκοπό να σταματήσουμε τα έργα.
Έτσι, την Πέμπτη 18 Οκτώβρη συγκεντρωθήκαμε και πάλι στον χώρο των έργων, περίπου 200 άτομα. Αυτό που συναντήσαμε ήταν τρεις κλούβες των ΜΑΤ και τους συμβασιούχους του ΧΥΤΑ. Στόχος μας ήταν να σταματήσουμε τα έργα, χωρίς να έρθουμε σε ρήξη με τους εργαζόμενους. Κι έτσι κι έγινε. Στην προσπάθεια μας να περάσουμε στον χώρο των έργων δεν βρήκαμε αντίσταση, ενώ όταν φτάσαμε στα οχήματα καλέσαμε τους εργάτες να σταματήσουν, και πράγματι σταμάτησαν.
Σήμερα όμως, Παρασκευή 19 Οκτώβρη, η εικόνα ήταν διαφορετική. Οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, που τους επιτέθηκαν και τους έριξαν χημικά. Παρόλα αυτά, η καταστολή για μία ακόμα φορά δεν ήταν αρκετή για να τους σταματήσει. Αντιθέτως, προσέγγισαν τον χώρο από την πίσω πλευρά και κατάφεραν να σταματήσουν και πάλι τα έργα!
Οι κάτοικοι απέδειξαν για μία ακόμα φορά πως σε κάθε επίθεση θα απαντάνε με μαζικότητα και αποφασιστικότητα και ο ΣΜΑ δεν θα κατασκευαστεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: