Σελίδες

23/10/12

Ο πόλεμος της Χαλκιδικής: ξύλο, δακρυγόνα και μπουλντόζες


Όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στη Χαλκιδική, με τα ΜΑΤ να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, όχι απλά για να εκφοβίσουν, αλλά για να συντρίψουν ολοκληρωτικά την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού (σε κάποιες περιπτώσεις και τα κόκαλα τους), αλλά και η απέραντη καταστροφή που έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρία που έχει αναλάβει την “επένδυση”, αποψιλώνοντας τεράστια κομμάτια του δάσους των Σκουριών, πραγματικά δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια.

Πριν παραπέμψουμε λοιπόν τους αναγνώστες σε μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, ας υπενθυμίσουμε σύντομα το ιστορικό της υπόθεσης.


Τον Ιούλιο του 2011, με απόφαση του τότε Yπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία “Ελληνικός Χρυσός” για έργα εξόρυξης χρυσού σε μια τεράστια έκταση στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Από τότε μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή τους στο έργο, (με θλιβερή εξαίρεση εργαζόμενους της εταιρίας ή όσους ελπίζουν ότι θα βρουν μια θέση εργασίας στη γαλέρα του κ. Μπόμπολα, τους οποίους οι “επενδυτές” επιχειρούν όποτε κριθεί απαραίτητο να αξιοποιήσουν και ως ιδιωτικό στρατό υπεράσπισης των συμφερόντων τους).

Η αντίσταση στην εταιρία, προφανώς δεν εντάσσεται στα πλαίσια της “άρνησης στην πρόοδο και την ανάπτυξη”, ούτε είναι ανακάλυψη των “ακραίων αριστερών που θέλουν να βάλουν φρένο στις επενδύσεις”, όπως προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία πολλά μέσα ενημέρωσης. Η αντίσταση είναι αποτέλεσμα της απλής κατανόησης, ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική θα καταστρέψουν ολοκληρωτικά ένα αρχέγονο δάσος εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, θα μετατρέψουν την περιοχή σε τοξικό βάλτο (αφού για την εξόρυξη χρυσού απαιτείται η χρήση κυανιούχων χημικών), και ακόμη κι αν δημιουργήσουν προσωρινά μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα καταστρέψουν αμέτρητες άλλες (αυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, κλπ).

Επιστημονικοί φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δασαρχείο Αρναίας, έχουν πάρει θέση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική (για παραπάνω πληροφορίες δες και http://green-attack.blogspot.gr/2011/07/blog-post_15.html#more). Επιπλέον, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις της χώρας, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων.

Η εταιρία από την πλευρά της, έχει περιφράξει την “ιδιοκτησία της”, έχει αναγκάσει τους εργαζόμενούς της να παίξουν το ρόλο του μπράβου ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και βέβαια έχει την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης, των ΜΜΕ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η τελευταία μάλιστα, ανακάλυψε τους περασμένους μήνες ένα νέο «παιχνίδι»: τα δακρυγόνα μέσα στην πόλη προκαλούν δυσφορία, ή ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας στους διαδηλωτές. Μέσα στο δάσος όμως, και μάλιστα σε ένα ανεπιθύμητο δάσος, μπορεί να έχουν κι άλλη χρήση: ανάβουν φωτιές!

Με το χειμώνα να πλησιάζει ωστόσο, αναγκάστηκαν να αφήσουν το έργο της αποψίλωσης στην εταιρία και οι ίδιοι περιορίστηκαν στον παραδοσιακό τους ρόλο: τρομοκρατία, συλλήψεις και άγριο ξύλο σε όσους τόλμησαν να κατέβουν στη διαδήλωση της 21ης Οκτώβρη. Ωστόσο, το πιο τραγελαφικό της υπόθεσης, είναι το γεγονός ότι οι συλληφθέντες της διαδήλωσης, κατηγορούνται για “στάση” και διατάραξη κοινής ειρήνης, την ώρα που ολόκληρη η Χαλκιδική, εδώ και πάνω από ένα χρόνο ζει τον πόλεμο που κήρυξε στην ίδια τη ζωή και την κοινή λογική η κυβέρνηση και οι επενδυτές φίλοι της...


- Το βίντεο της καταστροφής του δάσους:
- Φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια: