Σελίδες

23/10/12

Ευκαρπία: οι κάτοικοι (ξανα)σταματάνε τα έργα του ΣΜΑ!


Της Κατερίνας Κλείτσα – Θεσσαλονίκη
Για τέταρτη (εργάσιμη) ημέρα οι κάτοικοι της Ευκαρπίας σταμάτησαν και σήμερα τα έργα για τον ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων). Και η λέξη «σταμάτησαν» είναι κυριολεκτική, αφού κάθε πρωί τα έργα ξεκινάνε και λίγο πριν τις 8, όταν δηλαδή καταφτάνουν οι κάτοικοι, τα έργα διακόπτονται!
Έτσι, τις τελευταίες μέρες παίζουμε «κρυφτό» με τον εργολάβο και τους δημάρχους του Ν. Θεσσαλονίκης. Οι δικές τους μέθοδοι για να κρυφτούν, πολλές. Αρχικά κρύφτηκαν πίσω από τους εργαζόμενους των ΧΥΤΑ Μαυροράχης που τους πλήρωσαν για να υπερασπιστούν το έργο. Στη συνέχεια, όταν είδαν πως αυτό δεν αρκεί, έφεραν τα ΜΑΤ να συνεχίσουν τη βρωμοδουλειά τους. Τις δύο τελευταίες μέρες όμως, «αγνοούνται» πλήρως από την περιοχή της Ευκαρπίας. Έχουν δώσει την εντολή να αρχίσουν τα έργα και οι ίδιοι κάνουν περιοδεία στα τοπικά κανάλια όπου συκοφαντούν τους κατοίκους και τον αγώνα τους, ενώ χτες επισκέφτηκαν την εισαγγελία, καλώντας την να πάρει θέση και να αποφασίσει εάν το έργο είναι νόμιμο. Και η εισαγγελία αποφάσισε πως το έργο είναι νόμιμο και πρέπει να συνεχιστεί, μέσα σε ένα απόγευμα!

Σε όλο αυτό το κρυφτό με τους υπεύθυνους του έργου, οι κάτοικοι απαντάνε με τον μοναδικό τρόπο που ξέρουν: Συνεχίζουν τον αγώνα τους, καθημερινά χωρίς να υποχωρούν ούτε στις απειλές, ούτε στην καταστολή. Και δεν είναι μόνοι τους! Η εκτελεστική επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, σε χτεσινή της ανακοίνωση δήλωσε πως στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων. Επίσης, καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά και την προσπάθεια να διασπάσουν τους εργαζόμενους, βάζοντας απέναντι στους κατοίκους της Ευκαρπίας, τους συμβασιούχους από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης. 
Να είναι σίγουροι λοιπόν όσοι αποκαλούν τον αγώνα τους «θέατρο του παραλόγου»* και υποκινούμενο, πως και τις επόμενες μέρες θα μας βρουν εκεί, στον χώρο του έργου, μέχρι να σταματήσουμε τα έργα οριστικά. 
*Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, ανάμεσα σε άλλους, προέρχονται από σημερινό άρθρο του «Αγγελιοφόρου». Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει το ρόλο υπεράσπισης του έργου με πολύ συχνά άρθρα για τα πόσο ευεργετικό έργο θα είναι ο ΣΜΑ για την δυτική Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή βέβαια, φιλοξενεί δηλώσεις των υπεύθυνων του έργου ενώ δεν έχει ζητήσει ποτέ την άποψη των κατοίκων και της αντίθετης γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: