Σελίδες

25/11/12

24/11/12, Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πορεία ενάντια στα μεταλεία χρυσού!


της Κατερίνας Κλείτσα - Θεσσαλονίκη
Πετυχημένη από όλες τις απόψεις μπορεί να θεωρηθεί η Σαββατιάτικη πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Η μαζική συμμετοχή από όλες τις περιοχές που απειλούνται από τα ορυχεία χρυσού (Χαλκιδική, Κιλκίς, Θράκη) αλλά και από την Θεσσαλονίκη απέδειξε για μία ακόμα φορά πως οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στα καταστροφικά σχέδια για εξόρυξη χρυσού.




Στην κορυφή της πορείας κόσμος κουβαλούσε δέντρα αναπαριστώντας την «κηδεία» τους, άλλοι φορούσαν λευκές στολές και μάσκες, προειδοποιώντας για την ρύπανση του αέρα, ενώ στην προσυγκέντρωση μελισσοκόμοι μοίραζαν μέλι, εξηγώντας πως αν συνεχιστούν τα έργα, η καταστροφή του περιβάλλοντος θα κάνει αδύνατη τη συνέχιση παραγωγής μελιού. Εξάλλου, όπως εξηγούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, η μελισσοκομία δεν θα είναι ο μόνος τομέας που θα καταστραφεί. Η κτηνοτροφία, η γεωργία αλλά και ο τουρισμός απειλούνται άμεσα από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πάνω από όλα όμως, κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία. Έτσι, από τα βασικά συνθήματα τις πορείας ήταν «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», που ήρθε να συνδεθεί με συνθήματα όπως: «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία».

Στον αντίποδα, οι εταιρίες που θα αναλάβουν τα έργα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις ομάδες καταστολής τους, δε σκοπεύουν να υποκύψουν στις πιέσεις τον κατοίκων, απλά βλέποντας μία πολύ μαζική πορεία… Ακριβώς επειδή «είναι πολλά τα λεφτά» και «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», η πορεία του Σαββάτου πρέπει να γίνει η αρχή για τους επόμενους αγώνες μας και ένα πολύ καλό παράδειγμα μαζικότητας, δυναμικής και συνεργασίας των περιοχών που πλήττονται.

Δείτε το βίντεο από την πορεία στο: http://youtu.be/RN34QLdI3a0 

Δεν υπάρχουν σχόλια: