Σελίδες

24/11/12

Κινητοποίηση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην ΑΘήνα

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της “Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική”

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) πραγματοποίησε, σήμερα 24/11, διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ και της μητρικής της ELDORADO GOLD, στην οδό Β. Σοφίας, στην Αθήνα. 

Οι πολίτες της Αθήνας συντόνισαν τη δράση τους με αυτήν των επιτροπών αγώνα της Β. Ελλάδας, που την ίδια στιγμή διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να ακυρωθούν τα σχέδια της καταστροφικής εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και στις άλλες «στοχοποιημένες» περιοχές της Β. Ελλάδας (στον Έβρο, στη Ροδόπη και στο Κιλκίς). 


Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν τεράστια και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία θα συνεπιφέρει και αντίστοιχη βλάβη σε μια σειρά άλλες ήπιες οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς κανένα γενικότερο όφελος για τη χώρα και το δημόσιο. Επιπλέον, η επιμονή της εταιρείας να προωθήσει τα σχέδιά της, παρά την καθολική αποδόμηση των ισχυρισμών της για περιβαλλοντική ασφάλεια και παρά τη μαζική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, ευθύνεται και για το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και διχασμού στην περιοχή και για τη συνειδητή υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής. 

Έχοντας η εταιρεία πάρει το «πράσινο φως» από μια κυβέρνηση, που έχει κεντρικό της στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη της λειτουργεί σαν ο «μπράβος» της περιοχής. 

Αποκρούουμε τον ισχυρισμό της, δήθεν, αθώας μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με ασφαλή τρόπο, όπως υποκριτικά διατείνονται οι εταιρείες και το υπουργείο περιβάλλοντος, παραπέμποντας στην εμπειρία των Σκανδιναβικών χωρών. Δεν περίμεναν ότι, ακριβώς αυτές τις μέρες, θα είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι, κατά αυτού του είδους των εξορύξεων. Ενώ η Φιλανδία, από τις 11/11/2012 βιώνει τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή της ιστορίας της, από τεράστια διαρροή αποβλήτων από λίμνη τελμάτων του ορυχείου της Talvivaara. 

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) με τη σημερινή της παρέμβαση εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών, που είναι οι επόμενοι στόχοι των χρυσοθήρων 

Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος 

Όχι στις εξορύξεις χρυσού 

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία αγώνας για τη γη και την ελευθερία 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ) 
http://attiki-forum.blogspot.com 
attiki.forum@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: